Akciós hotelek és olcsó szállások


Alsóörs


Fekvése

 

Szomszédos települései Balatonalmádi, Lovas, Paloznak és Felsőörs.

Közlekedés

Alsóörs a 71-es főút mentén helyezkedik el, megközelíthető vitorláshajóval, vasúton a Székesfehérvár–Balatonfüred–Tapolca-vasútvonalon, 1909 és 1969 között vasút kötötte össze Veszprémmel, most csak autóbuszjárattal lehet közvetlenül eljutni.

Története

 

1301. április 9-én a bakonybéli apát és konvent eladta alsó- és felsőörsi szőlőjét, mert ottani jobbágyaik és szőlőmíveseik Csák nembéli Márk fia István és rokonai, báró Cseszneky Jakab fiai garázdálkodásai folytán annyira elszegényedtek, hogy e vidéket otthagyni és a szőlőmívelést beszüntetni kényszerültek.

Nevezetességek

Alsóörs református műemléktemploma

A legnevezetesebb épülete a Török-ház, mely a falu dombon épült részén épült 1500 körül, késő gótikus stílusban. A ház ma kiállítóhelyiségként funkcionál.

Nevezetes épülete a román és gótikus 13. századbeli református temploma, amelynek festett famennyezete 1721-ből való. A templomot barokk stílusban felújították 1807-ban.

 

A falu határában vörös homokkő bánya üzemelt, ennek köszönhető, hogy sok vörösköves épület és kerítés látható a környéken. A bányát bezárták és rehabilitálták, most amfiteátrumnak látszik a hegyoldalban.

A község központjában üzemel a "Kocsma". Falain belül páratlan gyűjtemény található népi eszközökből és használati tárgyakból. Múzeum jellege mellett kulturális tallkozóhelye a budapesti és a veszprémi szinházi élet képviselőinek.

Egyéb

 

Strandja megkapta az északi part legjobb strandja címet. A településnek van könyvtára és művelődési háza is.

 

Sport

 

A községnek kézilabda- és futballcsapata van, jelentős íjász-, vízisport- és vízitúraélet zajlik nyaranta. Rendelkeznek sportcsarnokkal.

A Balaton-átevező túraversenyen olyan járművel kell az Alsóörs-Siófok-Alsóörs 22 km-es távolságot teljesíteni, melyet emberi erő hajt. A hagyományoknak megfelelően nem elsősorban a bajnoki cím elnyerése vagy a nyolc kategória aranyérmének a begyűjtése a résztvevők célja, hanem az, hogy remekül szórakozzanak, sportoljanak.

Közösségek

 

Csipkeműhely

Vöröskereszt

A község egyik legrégibb szervezete, melynek 120 fős tagsága van. Még a rendszerváltás előtt megkezdték a II. világháború hősi halottainak emléktábláját készíttetni, melyet 1989. május 28-án ünnepélyes keretek között helyeztek el a református templom falán. Legfontosabb feladatuknak a rászorulók segítését, az idősek támogatását és a véradás megszervezését tartják. A vezetőség minden évben országjáró kirándulást, színházlátogatást szervez a nyugdíjasoknak. A romániai forradalom idején gyűjtést szerveztek, melyet az erdélyi Málnás községbe juttattak el. A kapcsolat azóta is tart. Minden nyáron málnási gyerekek táboroznak Alsóörsön.

Ezüst Híd Horgászegyesület

Ugyancsak régi civil szervezet, melynek taglétszáma az utóbbi években 300 fő körül mozgott. Az évenkénti közgyűlés, a horgásztanya rendbetétele és a horgászverseny megrendezése jelentette a közösségi élet folytonosságát, mivel a tagok nagyobbik része nem helybeli lakos. 1993-ban a horgászegyesület kilépett a MOHOSZ-ból és hét balatoni egyesülettel létrehozta a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségét. Az önkormányzat 33 évre bérbe adta számukra a strand melletti területet, melyen a horgásztanya áll.

Alsóörsi Üdülőtulajdonosok Baráti Társasága

Jelenleg a legnagyobb létszámú civil szervezet a községben, melynek ötszáznál több tagja van. Érdekvédelmi szervezetként jött létre. Félévenként tartanak közgyűlést. Az ország 111 településéről 1137 személynek van üdülőtulajdona Alsóörsön.

Polgárőrség

Viszonylag új szervezet, mely 1992. március 26-án alakult 17 fővel. A polgárőrség működésének anyagi feltételeit a közrend és közbiztonság támogatására 1992-ben létesített Alsóörs Védelméért Alapítvány biztosítja.

Sirály Nyugdíjas Klub

1999. január 6-án az alsóörsi művelődési házban alakult meg Sirály elnevezéssel a nyugdíjasok klubja. Böhm Lászlóné klubvezető üdvözölte a megjelenteket, majd Molnár Károly, aNyugdíjas Klubok Országos Szövetségének veszprémi képviselője köszöntötte az összegyűlteket.

Vallás

Református egyház

A Balaton-felvidék lakossága a török korban teljesen református vallású lett. A török kor végén az egyik német nyelvű összeírásban feljegyezték Alsóörsről, hogy lakosai valamennyienkálvinisták. A török kiűzése után csak idő kérdése volt, és megindult az ellenreformáció. A veszprémi egyházmegye területén Bíró Márton veszprémi püspök a lakosság jelentős részétkatolikus hitre térítette. A Balaton-felvidéki református községekben az ellenreformáció kemény ellenállással találkozott, gyakran előfordult tettlegesség, tömegverekedés, a reformátusokkal szemben karhatalom igénybevétele. Ezekben a küzdelmekben Alsóörs lakossága szilárdan kitartott a vallása mellett, megvédte egyházát, templomát, iskoláját.

Borbás László, volt iskolaigazgató Alsóörsről szóló könyveiben komoly kutatásokat végzett az egyházközség történetére vonatkozólag.

Az egyházközség 1998-től komoly változásokon ment keresztül: Felépítik gyülekezeti házukat több mint 7 millió forintból (1998). 1999-ben nyugdíjba megy a 43 éven keresztül lelkészként itt szolgált Nagy Lajos és meghívás útján Csákberényből egyhangúlag megválasztják Rásky Miklós. A gyülekezet felújítja lelkészlakását (1999), a középkori templomot aSzéchenyi-terv segítségével (2001). A gyülekezet jelenlegi lelkipásztora 1999-től Rásky Miklós. 2005-től a lelkész szerkesztésével gyülekezeti újság jelenik meg, amelyet rövid úton tovább bővítenek, és jelenleg a Kelet-Balatoni Kistérség periodikája évi hat számmal Mandulavirág néven.

Római katolikus egyház

A villatelep kialakulása után az istentiszteleteket minden felekezet a telepen, valamelyik ház telkén, kertjében tartotta a szabad ég alatt. A hívők gondozását a helybeli lelkészen kívül a villatelepen nyaraló lelkészek látták el. Alsóörs római katolikus híveit 1799-től a paloznaki, 1941-től 1945-ig a felsőörsi plébánia gondozta.

Az egyház 1925-ben telket vett, erre kápolnát emeltek, amelyhez harangláb is tartozott. 1936-ig sekrestyét és paplakást is építettek. 1945-ben a gyerekek számárnak növekedése miatt római katolikus iskolát létesítettek, amelyet helyiség hiányában a kápolnában helyeztek el ideiglenesen oly módon, hogy az oltárt szétnyitható deszkafallal elzárták.

Ádám Apartmanház, Alsóörs Ádám Apartmanház

Ádám Apartmanház

Alsóörs
Vendégházunk Alsóörs szívében található, csendes nyugodt környezetben. Nyitva tartás: egész évben
8226 Alsóörs, Suhatag u. 5.
Apartman Csaby, Alsóörs Apartman Csaby

Apartman Csaby

Alsóörs
Vízparthoz közel, (150m) csendes utcában meghúzódó igényes új ház, virágos kertben várja a vendégeket.
8226 Alsóörs, Babits köz 2.

Apartman Iluska, Alsóörs Apartman Iluska

Apartman Iluska

Alsóörs
Az Apartman Iluska szeretettel várja kedves Vendégeit Alsóörsön. Szeretettel várjuk kedves Vendégeinket Alsóörsön Apartman házunkban. Alsóörs 71-es főúton Balatonalmádi és Balatonfüred között található.
8226 Alsóörs, Madách u. 1.
87/447-287, 20/550-4715
Apartman Sára, Alsóörs Apartman Sára

Apartman Sára

Alsóörs
Csendes nyugodt környezetben található apartmanunk 2 hálószoba, 1 nappali, felszerelt konya, rendezett kert, kocsi beálló zárt udvarban. Gyermekes családoknak, és pihenni vágyóknak alkalmas. Nyitva: 04.15-10.15-ig.
8226 Alsóörs, Balassi Bálint u.2.
87/475-151, 30/500-5347
Gáspár Annamária Vendégház, Alsóörs Gáspár Annamária Vendégház

Gáspár Annamária Vendégház

Alsóörs
  Családi ház emeletén bababarát apartman2 szoba + tágas nappali, étkező, felszerelt konyha, 1 fürdő, 1 WC, 2 terasz kiadó.Parkolás az udvarban.Grillezési és szalonnasütés a kertben lehetséges. Nyitva tartás: 05.15-10.15 -...
8226 Alsóörs, Suhatag u.1
70/384-6252
Főoldal Akciós hotelek Partnerek Szállásadóknak Médiaajánlat Kapcsolat

© 2011. | szallasjegyzek.hu - Szállásjegyzék Kft.

Az oldalra a felhasználók által feltöltött képi és szöveges tartalomért a Szállásjegyzék Kft. semmilyen nemű felelősséget nem vállal!

Feki Webstudio @ 2011 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás